EN hyldeste til kikærten
Denne her katergori i min lille online kogebog- får sin helt egen velfortjente kategori.
Den magiste lille plante og dens frø : KIKÆRTEN :
For denne lille et årige plante, hvis frø vi kender som kikærter – kan noget helt unik.
Den er umådelig lækker i så mange retter –
Mest almene kendte er falafel og humus…
MEN men men kære venner – Vi har her i noden også et godt kendskab til kikærten i en af vores helt store klassiske nationale retter – NEMLIG : Gule ærter 😉 – den er half and half 😉
Jup den er god nok- Flækærter kaldte man det i ” de gode gamle dage” er KIKÆRTE 🙂
Nå men jeg håber i kommer til at nyde denne her madkategori- som kommer til at handle udelukkende retter – salater og andre lækkerier med KIKÆRTER 🙂
Kort og vigtig info 😀
Frugterne ligner ærter, men har en rynket overflade. De stammer fra det vestlige Asien og importeres i dag hovedsagelig fra Tyrkiet ..
De er rige på proteiner mineraler samt kostfibre ( 3 vigtige komponenter i en plantebaseret lisstil / veganer eller vegetare ) og har en nøddeagtig smag.
Før de kan spises skal de opblødes, det kan ske enten ved at lægge dem i vand i mindst 12 timer eller de kan koges i ca. 30 minutter.
1 dl tørrede kikærter (80 gram) giver ca. 3 dl kogte kikærter.
Næringsindhold
Frøene indeholder ca. 20 % protein, 40 % kulhydrater og ca. 12 % fibre, meget lysin, vitamin B1, B6 og folsyre. Desuden har de et højt indhold af magnesium, jern og zink. 100 g svarer til 275 kcal / 1152 kJ.
Energi | 1394 kJ (333 kcal) |
Protein | 21 g |
Kulhydrater | 51 g |
Kostfiber | 10 g |
Fedt | 5 g |
Jern | 7 mg |
Kalium | 800 mg |
Ingen kommentarer endnu