Reflektion!

Det plantebaseret alternativ til æg i mad og bagværk

En af de mange udfordringer mange står med når de gerne vil over på en mere plantebaseret kost er,

KAN JEG SÅ BAGE BRØD OG KAGER???
Hvad nu når jeg bager? .. Kan jeg det uden æg?

Eller når jeg skal røre en plantefars??-

Hvad skal jeg bruge som bindemiddel ? Kan jeg det uden æg?

JUP DET KAN DU GODT 😉

Og det er faktisk ret nemt, og kræver ikke de store “speciel” indkøb..
Ofte er den nedenstående nævnte ting, noget du allerede har i dine køkkenskabe, skåle eller køleskab, eller kan er erhverves for håndøre i dit lokale helt almindelige supermarked.
Altså det kræver ingen speciel indkøb i den dyre helsekostbutik.

Erstatning for æg, der bruges som bindemiddel

Æg bliver ofte anvendt i opskrifter med det formål at binde ingredienserne sammen. Det kan fx være i tungere kager eller i frikadeller. Men ægget er ofte ikke det eneste bindemiddel i en opskrift, fx indgår der ofte bagepulver, som både er et hæve- og bindemiddel. Det er derfor især i glutenfrie opskrifter eller opskrifter, hvor æg er det eneste bindemiddel, at du har brug for en erstatning. Du vil også typisk kunne mærke det på din dej eller grøntsagsfars, hvis der mangler et bindemiddel – den være svær at få til at hænge sammen.

  • Hørfrø skum/slim: Tag 1 spsk hørfrø og blend dem / knus dem i en morter. Bland de knuste hørfrø med 3 spsk vand og lad blandingen trække i 5 minutter til den har en gele-agtig konsistens. Svarer til 1 æg.
  • Chiafrø skum/slim: Tag 1 spsk chiafrø og blend dem / knus dem i en morter. Bland de knuste chiafrø med 3 spsk vand og lad blandingen trække i 5 minutter til den har en gele-agtig konsistens. Svarer til 1 æg.
  • Mosede kartofler: 2 spsk kogte, moste hvide eller søde kartofler er gode som bindingsmiddel i fx farsbrød eller frikadeller.

Erstatning for æg, der bruges til at give fugt

Ligesom æg anvendes i opskrifter som bindemiddel, anvendes det også ofte for at give fugt.
Med et vegansk æggealternativ, skal du skrue lidt op for mængden af fedtstof.
For at give din ret ekstra fugt, kan du prøve en af disse tre ertatninger.

  • Mosede bananer: Tag 1 moden banan og mos den. Mængden skal svare til ca. 1 dl. Fungerer godt i sødt bagværk som cookies eller brownies. Svarer til 1 æg.
  • Ren æblemost: 0,5 dl, gerne usødet, æblemost fungerer som erstatning for både smør og æg i opskrifter på søde sager som cookies, brownies, kager og muffins. Svarer til 1 æg.
  • Blendet tofu: 0,5 dl blendet, blød tofu giver en cremet konsistens og er smagsneutral. Svarer til 1 æg.

Endelig giver både hørfrø og chiafrø-erstatningerne beskrevet i afsnittet ovenfor også fugt til en opskrift og virker derfor både som binde og fugtmiddel.

Erstatning for æg, der bruges som hævemiddel .

  • Vand, olie og bagepulver: 2 spsk vand, 1 spsk olie og 2 teskefulde bagepulver blandes sammen. Svarer til 1 æg.

    SÅ KAST DIG ENDELIG UD I DET 😉

    APRIL

 

April

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Reflektion!